top of page
Search
  • Writer's pictureAnne-mer Verrips

Hoe upload je een video via YouTube?

Updated: Dec 5, 2022

Heb je een video laten maken en wil je hem aan andere mensen laten zien? Daar is YouTube een heel geschikt platform voor. Je kunt een video uploaden en delen met anderen, zonder dat je jouw computer of externe opslag bij je moet hebben.

Inloggen
Om een video via YouTube te plaatsen heb je in eerste instantie een Google account nodig. Als je die nog niet hebt, kan je hem aanmaken door naar YouTube te gaan en rechtsboven op ‘Inloggen’ te klikken. Daar kan je een nieuw account aanmaken.

Als je alle stappen gevolgd hebt, kun je inloggen bij Youtube. Rechts bovenin staan vier icoontjes. Als je een video wil uploaden, moet je naar het meest linkse icoontje: ‘Maken’, de camera met het plusteken. Daar klik je op. Je kunt hier kiezen voor ‘Video uploaden’.

Uploaden
Voordat je een bestand selecteert, is het belangrijk om te kijken naar de naam van het bestand. De zoekmachine van Google gebruikt de bestandsnaam ook om te kijken of jouw video geschikt is voor een zoekopdracht. Dus zorg dat je video een relevante (zoek)naam heeft.

Ik maakte bijvoorbeeld een video voor een tassenontwerpster. Het bestand heette ‘Liselot versie 2’. De zoekmachine weet niet wat daarmee bedoeld wordt. We hebben de bestandsnaam veranderd in ‘Corporate video tassenontwerpster’. Nu weet Google veel beter wat voor video het is en kan hij hem bij geschikte zoekopdrachten laten zien.

Titel
Als jouw videobestand de juiste titel heeft klik je op ‘Bestanden selecteren’ en selecteer je de video. Geef het ook online een pakkende titel. Titels zijn ook belangrijk voor zoekmachines, dus bedenk wat jij wil dat mensen zoeken als ze jouw video zien. Hier kun je jouw titel op aanpassen. Als je niet weet wat voor zoekterm je wil gebruiken, kun je bij Google een zoekwoord intypen. Google geeft dan zelf een aantal suggesties waar op gezocht wordt.

Beschrijving
In de ‘Beschrijving’ licht je zo goed mogelijk toe waar de video over gaat. Zorg dat deze beschrijving zo goed mogelijk gerelateerd is aan je video. Het heeft geen zin om heel breed in te zetten met je tekst, je kunt beter zo specifiek mogelijk zijn. Het is ook een goede plek om iets over jezelf te vertellen en links te plaatsen naar je website of social media accounts.

Thumbnail
Daaronder volgt de thumbnail, dat is een stil beeld uit jouw video die YouTube weergeeft als de video niet speelt. Het is een soort visitekaartje van jouw video. Het is dus belangrijk dat deze afbeelding aantrekkelijk genoeg is om op te klikken. YouTube geeft automatisch drie stille ‘foto’s’ uit jouw video weer en daar kan je uit kiezen.

Vind je de voorgestelde thumbnails van YouTube niet aantrekkelijk? Dan kan je ook zelf een thumbnail maken en uploaden. Daarvoor moet je wel jouw account eerst verifiëren. Zelf een mooie thumbnail maken kan bijvoorbeeld via Canva.

Playlist
Na ‘Thumbnails’ volgt ‘Playlist’. Hiermee kan je video’s categoriseren. Maar als dit de eerste keer is dat je een video plaatst, is het nog niet zo relevant. Als laatste op deze pagina geef je aan of jouw video gemaakt is voor kinderen, of niet. Dit heeft met het type advertenties te maken dat YouTube aan jouw video koppelt.

Andere opties
Als je helemaal naar beneden scrolt, staat er ‘Meer opties’. Het is zeker de moeite om daar nog even op te klikken. Je kunt daar de ‘Tags’ invullen. Tags zijn simpelweg zoekwoorden die Google gebruikt om relevante video’s weer te geven aan bezoekers. In het voorbeeld van de tassenmaakster zou het kunnen zijn: ‘handgemaakte tassen Zuid-Holland’, of ‘duurzame tas laten maken’.

Video-elementen
Je klikt dan op ‘Volgende’ en komt dan bij ‘Video-elementen’. Dit mag je overslaan. Klik weer op ‘Volgende’. Hier kies je wie de video mag zien. Als je ‘Prive’ aangeeft dan kun je contactpersonen of e-mailadressen toevoegen die toegang hebben tot de video. Bij ‘Verborgen’ krijg je een link. De video is dan alleen zichtbaar als je de link hebt. Dit is een goede keus als je de video aan een groep mensen wil sturen, maar hij niet voor het grote publiek zichtbaar mag zijn. De laatste optie ‘Publiek’ zegt het al, je video wordt weergegeven op jouw account en iedereen kan hem bekijken.

Publiceren
Rechts van het venster staat de video als het goed is in beeld. Daaronder vind je de link. Hiermee kan je de video delen! Klik op ‘Publiceren’ en het uploaden is klaar. Je krijgt als laatste nog een venster met verschillende platformen waarop je de video kunt delen. Een video die veel bekeken wordt, wordt hoger gerankt in de zoekresultaten. Hoe meer interactie, views, likes en comments, hoe beter!


22 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page