top of page
Search
  • Writer's pictureAnne-mer Verrips

Onderzoek de ideale lengte voor jouw video

Updated: Nov 23, 2022

Kort, korter kortst. De meeste video's (56%) die tegenwoordig gemaakt worden zijn korter dan twee minuten. Kijkers op platforms als Instagram, Facebook en LinkedIn zijn genadeloos. Als je niet in de eerste paar seconden de aandacht weet te trekken, scrollen ze verder en ben je ze kwijt.

Toch is er ook een markt voor langere video's. Platforms als YouTube en IGTV richten zich juist op langere videocontent. Hoe langer kijkers van YouTube naar jouw video kijken, hoe hoger de video zichtbaar wordt in de zoekresultaten. Voor het bepalen van de ideale lengte voor een video ben je dus afhankelijk van het platform waarop je het wil delen.

De ideale lengte voor een video in het algemeen bestaat dus niet. Het is belangrijk om bij iedere video te bepalen wat je er precies mee wil bereiken en afhankelijk daarvan een tijdsindicatie te bepalen.

Wil je met jouw Personal Branding Video laten zien wie jij bent op je website bij 'about me' of ga je voor een Facebook-post met als doel nieuwe klanten werven? Twee video's met een hele andere insteek, een ander platform en dus ook een andere 'ideale lengte'. Hubspot heeft een onderzoek gedaan naar welke kijktijd bij videocontent het beste scoort op verschillende social media kanalen. De resultaten zijn niet zaligmakend, maar geven een goede richtlijn.

Volgens het onderzoek is de ideale lengte voor een video op Instagram 30 seconden. Video's van 26 seconden scoren de meeste comments. Hoe meer likes en comments, hoe vaker de video wordt weergegeven, dus dat is belangrijk.

De Twitter bezoekers zijn ook vluchtig. Daar is de ideale lengte 45 seconden. Facebook en LinkedIn gebruikers hebben een langere aandachtsspanne, 1 minuut is daar de beste keuze. En voor YouTube ligt de ideale lengte op twee minuten.

Dit alles heeft met het verwachtingspatroon van de kijker te maken. Als je een uitgebreide tutorial wil met een do it yourself uitleg, dan verwacht je deze video op YouTube. Gebruikers van Instagram verwachten geen ellenlange video's op dat medium. Terwijl dezelfde gebruiker daar op een ander platform misschien wel naar zoekt.

Bedenk je dus voordat je een video gaat maken waar je deze wil gaan plaatsen. Stel dat je een Personal Branding Video van twee minuten maakt voor op je website. Zorg dan dat je deze niet een-op-een doorplaatst naar je social media kanalen. Voor Instagram of LinkedIn kan je bijvoorbeeld een teaser laten maken van 30 seconden met de belangrijkste highlights.

Wil je puur een video maken voor Instagram? Overweeg dan om bijvoorbeeld drie filmpjes van 30 seconden te maken in plaats van een lange video. Dit geeft je ook meer content waardoor je langer plezier hebt met het posten van hetzelfde materiaal.

Voor het grootste succes van jouw corporate video via diverse kanalen maak je dus verschillende video's met een andere lengte.
#videolengte #tips #organize
23 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page